6-9 AY OYUNLARI

6-9 ay arası bir bebeğin en güzel dönemi bana göre. Mutlu bir bebek yetiştirmek önemli.  Kalıplaşmış şeyleri sevmiyorum. Ama burada bazı oyunların amacını açıklama gereği duyuyorum. Unutmayın ki; Her bebeğin gelişimi aynı değildir. Oynadığınız oyunlardan bazı bebekler Hoşlanmayabilir, odaklanamayabiir. Buraya yazdığım oyunları 9.aydan sonra da oynayabilirsiniz.

1.) Büyük bir örtü (çarşaf, baş örtüsü gibi ince bir kumaş) alıp bunu yere yayın. Bir ucundan siz bir ucundan bebeğiniz tutsun. Ortasına koyacağınız yumuşak ve hafif toplar, yumuşak ufak oyuncaklar, balon gibi nesneleri, çarşafı sallayıp dalgalar oluşturarak hoplatın.Bu oyunda hem bu etkiye sebep olmuş olması, hem de oyuncakların hareketleri bebeği eğlendirecektir. Dolayısıyla bebeğin duyu ve motor becerileri, öz güvenini, merak duygusunu geliştirecek bir oyundur.

2.) Saç kurutma makinesini bir yere sabitleyin (mesela yere koyup yastıklarım arasına falan sıkıştırın) sonra kopardığınız kağıt/gazete parçalarını üflediği doğrultuya fırlatın, uçmalarını sağlayın. Hatta kendisinin de kağıtları bırakmasına yardımcı olun. Kağıtlar uçarken rüzgar esiyor, uçuyor, uuuuu gibi sesler çıkarın.

3.) Mercimek, kuru fasulye,bulgur ve kesme şekeri ayrı ayrı balonların içine doldurup biraz şişirin. Elinde salladığında çıkan seslere bayılıcak. Küçük müzisyeniniz balonu ısırıp patlatırsa, bu oyunu pet şişelerle de yapabilirsiniz. Ben önce balonla sonra pet şişeyle denemiştim. Emin olun sadece 6-9 ay arası değil ilerleyen dönemlerde de bu oyunu çok seviyorlar. Hatta ilerleyen dönemlerinde pet şişelerin içinde de yapabilirsiniz. Daha güzel sesler çıkıyor.

6-9-3-2

4.) Balondan çok fazla oyun yapabiliriz. Yine onlardan biri balonları az az şişirip balık yapıyoruz. Ve suda yüzdürüyoruz.

6-9-4

5.) 7-8. ayla birlikte bebeğimiz renkli küpleri ya da benzeri hazır satılan oyuncakları üst üste koyarak kule yapabilir, sonrasında kuleyi yıkarak keyifli vakit geçirebilir.  Hem gelişimini destekleyici hem eğlenceli bir aktivite…

6-9-5

6.) Bebenizin duygusal gelişimi için duygusal gelişim kartlarını deneyin. Ve sonrasında hazırladığınız kartları odasında dolabının üzerine ya da duvarına görebileceği şekilde asın. Ve sık sık birlikte inceleyin.

6-9-6

7.) Evde pratik eşleştirme oyunu oynayabilirsiniz. Aklınıza ne gelirse olabilir. Biz çoraplarla denemiştik. Aslında 8.ayda başlayıp hala devam eden bir oyun bu. Çocuğunuz sıkılmadığı sürece yıkanan çoraplarını kendi ayırması için önüne koyabilirsiniz. Aynı zaman da sorumluluk duygusu da gelişecektir. Keir oyun bu. Çocuğunuz sıkılmadığı sürece yıkanan çoraplarını kendi ayırması için önüne koyabilirsiniz. Aynı zaman da sorumluluk duygusu da gelişecektir. Kendine daha fazla güven duyacaktır. Yani her anlamda gelişimine katkı sağlayan bir oyun olduğunu düşünüyorum.

6-9-7

8.) Ayrıca 6. Aydan itibaren bebeğinize hergün bir kitap okumaya çalışın. Kitap okumanın erken dönemi olmaz. İleriki yıllarda kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazanması için erken dönem önemli.

9.) Bebeğinize 8.ayla birlikte uzuvlarını oyunlarla şarkılarla göstermeye başlayabilirsiniz. Biz en çok ceviz adam şarkısını açıp dinlemiş ve söylemiştik. Ya da oyun oynarken yaptığınız bazı kurgularla ona vücudunu tanıtabilirsiniz.

10.) Bu dönemde bebekler aynaya bakmayı çok sever. Mutlaka ayna karşısında birlikte duyusal oyunlar oynayın.

11.) Dergilerden, gazetelerden ya da market broşürlerinden meyve ve sebzelelerin görsellerini kesip küçük bir fon kağıdı üzerine yapıştırın. Önüne koyup sebze ve meyveleri ona anlatın. Daha çok küçük anlamıyor gibi düşünmeyin. Amaç önce eğlenmek elbette ya da onunla keyifli zaman geçirmek. Ama onun dışında yaptığın tüm oyunların onun gelişimine ne kadar çok faydası olduğunu daha sonra daha iyi anlayacaksınız.

6-9-11