Bakın neler öğrendik;
1.) Mesela fon kağıdından bir servis yaptık. Üzerine tabağımızın yerini, çatal ve kaşığımızın yerini çizdik. Ve Ateş onları yerlerine yerleştirdi.
Bakın neler öğrendik;
1.) Mesela fon kağıdından bir servis yaptık. Üzerine tabağımızın yerini, çatal ve kaşığımızın yerini çizdik. Ve Ateş onları yerlerine yerleştirdi.
2.) Büyük ve küçük kavramını öğrenmesi adına süper bir materyal buldum. Çekmecedeki kaşıklığı kaptım geldim. Ateş’in önüne koydum. Ve karıştırdım. Önce ben ona küçük kaşık, büyük kaşık diyerek ayırarak gösterdim. Sonrasında o ayırdı. Tavsiye ederiz.
3.) Çocuklar kumla oynamayı çok sever. Evde kum yoksa tuz var. avuçlarımıza alıp parmak aralarımızdan süzerek oynadık, üzerine şekiller çizdik. Hiçbir zaman bir kumun yerini tutmaz ama kumsuz bir günde idare eder.
4.) Hem sayı hem uzuvlar aynı anda öğrenilir.
5.) İnsanoğlu daha anne karnında tanıştığı ritim duygusunu küçük yaşlarda daha kolay algılar. Duyduğu ritimleri aynı şekilde aktarabilme, zamanlama, tempoyu yakalayabilme, müzikle hareket edip durabilme, dinlemeyi öğrenme, bir enstrüman çalabilmeyi öğrenme, ritim eğitiminin temel taşını oluşturur. Peki neden küçük yaşta ritim derseniz; ritim çalışmaları sonucunda, zamanlama duygusu, konsantrasyon süresinin artması, hafızanın gelişmesi, duyulan ritmin ya da müziğin beyin kulak ve ellerle koordinasyonunun sağlanması, dinlemeyi öğrenme, grup çalışmasına yatkınlığın artması gibi çok önemli gelişimler gösterir. Böylece okul hayatında da gruba uyum sağlama, özgüvenin gelişmesi, sosyalleşmesi, kendi yeteneklerini keşfetmesi, paylaşmayı öğrenmesi, kendini kontrol edebilmeyi bilmesi, önem taşır. Bir çocuğa oyuncak müzik aleti almak önemli değil. Bunu kaşıkla da, masayla da ya da başka şeylerle yaparak ritim duygusunu geliştirebilirsiniz. Hem eğlenecek hem de gelişimine her anlamda katkıda bulunacaktır. Yeteneklerin doğuştan geldiğine inananlardan biriyim ben. Belki de çocuğun içinde yaşattığı cevhere ışık tutmuş bile olabiliriz.
6.) Eyvah bugün çocuğumla ne oynarım ne yaparım diye düşünürken. Eve şöyle bir göz gezdirmek yetiyor. Hemen aldık saksıları, toprağı çiçeklerimizin toprağını değiştirdik. Ateş’e bir sorumluluk verdim. Bu senin çiçeğin
7.) Her şeyi önce ben yapıyorum daha sonra Ateş. Bakarak, gözlemleyerek öğrenir çocuklar. Herkesin bildiği gibi görseldekiler jenga, ahh bu jengalarla da ne oyunlar oluyor ne oyunlar. Kale bile inşa ediyoruz. Ya da ikisini üst üste koyuyorum, iki yan kenarlarına da dik bir şekilde blok koyuyorum. Ve ortayı da birleştiriyorum. Hadi şimdi bak ve aynısını yap diyorum. Sonra başka şekil sonra başka…
8.) Ateş’in gölge oyunları….