Gebelikte Yapabileceğiniz Aktivitelerden Vazgeçmeyin
Bir çok kadın gebeliklerinden önce yaptıkları hareketlerin aynısına gebeyken de devam edebilir.
Bu hareketler seyehat etmek, egzersiz yapmak ve hatta cinsel ilişkiye girmek. Evet bazı gebeliğe bağlı sorunlar olduğunda gebenin hareketleri kısıtlanıyor ama bu sadece sorun yaşayan kişiler için gereklidir. Bu kısıtlamayı tüm gebelere yapmaya gerek yoktur.
Seyahat etmek:
Hamile gebeliği boyunca araba kullanabilir ve arabada seyahat edebilir. Emniyet kemerini mutlaka bağlamanız gereklidir. Uzun yolculuk planlıyorsanız sık sık durarak yürümeli ve hareket etmelisiniz. Arabanın hava yastıklarının çalışır olduğundan da emin olmalısınız. Gebelik süresince uçak ile yolculuk yapmanın zararı olmaz. Gebeliğin sonuna doğru yolculuk yapacağınız hava yolu ile konuşarak en son kaç haftalık gebeliğe kadar uçağa sizi kabul ettiklerini öğrenmeniz gereklidir. Bir çok hava yolu gebeliğin son ayında uçağa hamileleri kabul etmez. Uzun sürecek uçak yolculuklarında koltuktaki duruşunuzu sık sık değiştirin, Bacak ve ayaklarınızı sık sık hareket ettirin. Böylece bacaklarınızda pıhtı oluşmasını engellersiniz. Başka bir ülkeye seyahat etmeden o ülkenin gebelikle ilgili risk taşıyıp taşımadığını öğrenin. Mesela bazı ülkelerde infeksiyon kapa ihtimali olabilir.
Egzersiz:
Hareket etmenin gebeliğe çok faydası vardır. Hareket duygusal durumunuzu olumlu etkiler, enerji düzeyinizi arttırır ve daha iyi uyumanızı sağlar. Gebelikte sık görülen kabızlık, şişkinlik, ayak şişliği veya bel ağrısı gibi şikayetlerinizin azalmasını sağlar. Gebeliğinizde ne tür egzersiz yapacağınız gebeliğinizin seyrine, daha önceki gebeliklerinizin durumuna ve gebelikten önce ne kadar aktif olduğunuza bağlıdır. Yüzmek veya yürüyüş yapmak bir hamile için en uygun hareketlerdendir. Gebeliğiniz boyunca hergün 30 dakika yürüyüş yapmanız size ve bebeğinize çok faydalı olacaktır. Düşme tehlikesi olan veya karnınızı çarpma riski olan egzersizlerden kaçının.Son yıllarda gebelik pilatesi ve yogasıda yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.
Egzersiz sırasında dikkat etmeniz gereken diğer noktalar; sırt üstü düz bir şekilde yatmamalısınız. Egzersize yavaş başlamalı ve hareketin şiddetini yavaş yavaş arttırmalısınız. Sıcak veya nemli havada egzersiz yapmamalı, çok su tüketmeli, göğüslerinizi destekleyecek şekilde sütyen takmalı, eğer nefes nefese kalırsanız egzersize ara vermelisiniz. Egzersiz sırasında vajinal kanamanız olursa, nefes almakta zorlanırsanız, baş dönmesi, baş ağrısı veya göğüs ağrısı, kas güçsüzlüğü, karnınızda kasılmalar olursa, vajenden su gelirse, bacaklarınızda şişlik, kızarıklık ağrı ve ısı artışı olursa ve bebeğinizin hareketini hissetmezseniz mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
İşe gitmek;
İşe gitmeye devam edip etmeyeceğiniz gebeliğinizin seyrine, sağlık durumunuza ve bebeğinizin durumuna bağlı olduğu gibi işinizin ne olduğuna da bağlıdır. Eğer gebelik sırasında herhangi bir sorun yaşamazsanız neredeyse doğuma gidene kadar çalışmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Ama dediğim gibi bu ne iş yaptığınıza bağlıdır. İş yerinizde kimyasal madde varsa bu gebeliğiniz için güvenli olmaz.