DOĞUMU KOLAYLAŞTIRAN 10 ÖNERİ

DOĞUMUNUZU KOLAYLAŞTIRACAK 10 ÖNERİ

Hamilelik kadının kendi mucizesini hayata getirdiği bir serüven. Bu inanılmaz deneyim ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilme isteğinin yüklediği sorumluluk zaman zaman anne adayını strese sokabiliyor. Doğru beslenme, egzersiz, düzenli kontroller…Yapılması gereken her şeyi gerektiği gibi yerine getirse de etrafından olumsuz deneyimleri duymak bile tedirgin olmak için yeterli olabiliyor…Özellikle doğumun yaklaştığı son aylarda biriken tüm bilgilerle birlikte bu güzel serüvenin bir an önce sonlanması arzulanıyor. Ama doğum zamanlaması konusunda kararı bebek veriyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Funda Öztürk, hikayenizi tamamlayarak doğumun daha kolay geçmesini sağlayacak öneriler verdi…

         1.Kendinizi hazırlayın

Hamilelik kaç defa yaşanırsa yaşansın her birinin ayrı bir deneyim olduğunu unutmayın. Bu deneyime mümkün olduğunca kendinizi hazırlamaya çalışın. Geçmişte yaşanmış bazı olumsuzluklar farkında olmadan biliçaltnda annelik kavramınızı etkileyebilir. Özelliklede çevreden duyduğumuz zor doğum hikayeleri,abartılarak anlatılan doğum sancıları ,gebelik sürecinde yaşanan sorunlar doğum sürecini olduğundan daha farklı algılamanıza  neden olabilir ve ”doğum korkusu ”olarak   yerleşebilir.Olumlu olun,zihninizi temizleyin,çevrenizdeki  insanların zor veya başarısız doğum hikayelerini  dinlemeyin,endişelerinizi başkalarıyla değil doktorunuzla  paylaşın    ve hatta gerekirse psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

         2.Hamilelik ve doğum konusunda bilgi edinin

Doğum konusunu asla son ana bırakmayın. İlk aylardan itibaren hamileliği ve doğumu öğrenin.Doğumun nasıl olduğunu  öğrenmek bu konuda ki yanlış bilgilerden uzaklaşmanıza  yardımcı olacak  ve sizi doğumun doğal bir olay olduğu fikrine yaklaştıracaktır. Doğum ile ilgili kitaplar okuyabilir,doğuma hazırlık kurslarına katılabilir,başarılı doğum hikayeleri okuyabilir,konu hakkında film ve videolar izleyebilirsiniz.Tabi eşiniz yada doğumda yanınızda olacak kişinin de bilgilenmesi,size daha doğru bir şekilde destek olması açısından önemlidir.

         3.Doğum yapacağınız hastaneyi gezin

Hamileliğiniz ilerledikten sonra mutlaka nerede doğum yapacağınıza karar verin. Doğumu yapacağınız yer, hastane ve bebeğinizle birlikte olacağınız oda hakkında bilgi almak kendinizi çok daha güvende hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca, size yardımcı olacak sağlık personeliyle tanışmak hem varsa sorularınıza yanıt bulmanıza, hem de güven duygunuzun artmasına destek olacaktır.

         4.Egzersizle vücudunuzu güçlendirin

Hamilelik döneminde birçok kişi egzersiz yapmaktan çekiniyor. Ancak vücudunuzun güçlenmesi, ruhen ve bedenen kendinizi daha iyi hissetmeniz için mutlaka egzersiz yapmaya çalışın. Bedeninizi doğuma hazırlamak için hamileliğinizin üçüncü ayından itibaren hekiminizin onaylayacağı uygun egzersizleri düzenli olarak yapmaya çalışın. Bacak, karın ve sırt kaslarınızın güçlenmesini sağlayacağı için yürüyüş ve yüzme tercih edebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor. Eğer imkanınız varsa mutlaka profesyonel eğitim almış eğitmenler eşliğinde yapılmak kaydıyla yoga ve plates de tercih edebilirsiniz.  Yoga, doğru nefes almayı ve nefesi doğru kullanmayı,ve gevşemeyi sağlar. Pilates, pelvik bölgede kasları güçlendirir, doğum sonrası yine bu bölgenin toparlanmasında faydalıdır.

         5.Doğumdan önce gevşemeyi öğrenin

Gebelikte yapılacak fiziksel hazırlığın mutlaka ruhsal hazırlıkla tamamlanması gerekir. Ruhsal hazırlığın anahtarı sıkıntıyla baş edebilme ve gevşeme eğitimidir. Gebelikte gevşeme tekniklerinin öğrenilmesinde ilk basamak anne adayının zihninin rahatlatılması ve bilgilendirilmesidir. Anne adayının verimli bir gevşeme sağlayabilmesi için gebelik ve doğum hakkında bilgilenmesi ve kendisinde sıkıntı yaratan sorulara yanıt bulması gerekir.  Anne adayı, aklına takılanları not alarak doktoruna sormalıdır. Böylece hamilenin kaygılarının giderilmesinde önemli yeri olan gevşeme eğitiminde ilk basamak geçilmiş olacaktır. Gevşeme egzersizleri ile anne adayının gerilen kaslarını gevşetmeyi öğrenmesi ve oluşan kas gerginliğine karşı bir farkındalık geliştirmesi amaçlanır. Gebelik ve doğum sırasında kas gerginliğini fark eden ve bunu azaltabilen anne adayı daha az ağrı duyacaktır.

Gevşeme Egzersizlerinden Beklenen Yararlar Şöyle Özetlenebilir:

-Doğum sırasında sancı aralarında sağlanan gevşeme ile enerjinin asıl ihtiyaç duyulan sancı zamanları için saklanmasını sağlamak ve gereksiz güç kullanımını engelleyerek anne adayının yorulmasını önlemek.

    – Anne adayına kendisi üzerinde bir kontrol kurmasını öğreterek gereksiz sıkıntı yaşamasını engellemek.

      -Gevşeme tekniklerini öğrenen ve uygulayan hamile, doğuma yardımcı olacak kaslarını seçici bir şekilde çalıştırmasını öğrenir.Pelvis taban kaslarını ve beraberinde derin nefes ve ıkınma tekniğini kullanabilen anne adayı doğumda bebeğin çıkışını kolaylaştıracak ,doğum kesisine duyulan ihtiyacı azaltacaktır.

.

Anne adayı  bu egzersizi doğum öncesi eğitim sınıflarında öğrenebilir ve doğum sırasında bir yardımcının (doktor, ebe veya bir yakın olabilir) önderliğinde kullanabilir.

        6.Nefes almayı öğrenin

Doğru ve düzenli nefes alma hem hamilelik süreci, hem de doğum anı için son derece önem taşıyor.Nefes alırken hem göğüs kafesi hem de karın kaslarımızı kullanırız. Normalde farkında olmadan soluk alıp veririz. Solunum egzersizlerinde göğüs kafesi ve karın kaslarını ayrı çalıştırarak nefesimizi daha bilinçli kullanabiliriz. Nefesi tutma, derin soluk alıp beklemek, küçük nefesler ise (sadece göğüs kafesi ile sık soluk alıp verme) ağrı sırasında faydalı olur. Büyük nefes ise ıkınma sürecinde faydalıdır.

Uzun ve derin nefesler bebeğinize oksijen ulaşmasını sağladığı gibi kasılma anında odaklanmanıza destek oluyor. Yoğun kramp ve ağrı sırasında da daha yavaş nefes alma, dinlenmenizi sağladığı gibi rahatlamanıza da yardımcı olacaktır.Nefes egzersizlerini doğum başlamadan önce hamilelik süresince evde veya yürüyüş sırasında arada sırada alıştırmalar yaparak öğrenmek gerekir Bulunduğunuz şehirde varsa bu teknikleri öğrenebileceğiniz bir hamile eğitim sınıfına başvurmanız en iyisi olacaktır.

       7.Doğumun kendiliğinden başlamasını bekleyin

Doğal bir hamilelik sürecinin sağlıklı bir doğumla tamamlanması 38. ile 42 hafta arasında gerçekleşebiliyor. Normal  doğum yapılacaksa, kesin tarihin yine bebeğin durumuna göre belirleneceğini unutmamak gerekiyor. Her ne kadar son ay sabırsızlık ve merak heyecanla birlikte stres düzeyi de artsa da sakin kalmaya özen göstermeye çalışın. Doğum kendiliğinden başladığında çok daha kolay olacağı için, tıbbi bir engel yoksa doğumun kendiliğinden başlamasını bekleyin. Bu noktada hekiminizin tavsiyelerine mutlaka dinleyin.

        8.Sancılar başladığında yatağa bağlı  kalmayın

Herhangi bir tıbbi engeliniz yoksa ve hekiminiz aksini söylemediği sürece doğum sancıları başladıktan sonra yatakta kalmamaya çalışın. Ayakta kalarak ve yürüyerek yerçekiminin de etkisiyle bebeğin aşağı inmesine yardımcı olabilirsiniz. Aktif olmak kasılmaları da çok daha kolay geçirmenizi sağlayacaktırBir pilates  topu üzerinde hareket etmek,yürümek,sallanmak,çömelmek,öne doğru  yaslanma pozisyonları ve beraberinde sırt masajları önerilebilir.

        9.Doğum sırasında yanınızda sakin biri olsun

Daha önce hamilelik yaşanmış bile olsa doğum kaçınılmaz olarak stres yaratacaktır. Önemli olan bu stresi kontrol edebilmektir. Etrafınızda size destek olmak için bulunan kişilerin gerginliğinin de sizi olumsuz etkileyeceğini unutmayın. Bu nedenle yardım için sakin yapıda bir kişiyi tercih edin. Bazı babalar için karısının acı çektiği ana şahitlik etmesi güç olabilir. Ancak aile kavramının gelişmesine katkıda bulanacağı için ortam uygunsa babanın da doğuma katılması yarar sağlayacaktır.

           10.Doğru yöntem, sizin için en uygun olandır

Gebelik ve doğum sürecinin her anı kişiye özel yaşanır. Bu nedenle tercih edilecek doğum yöntemi için de tek doğrudan söz etmek zor. Elbette doğal ve sağlıklı olanı normal bir doğum olsa da bazı şartlarda sezaryanın gerekebileceğini unutmayın. Hekiminizin sizin için en doğru olanı ve gerektiği şekilde uygulayacağına inanın. Doğumu sezaryanla gerçekleştirerek de bebeğinizle güçlü bir bağ kurabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.