A.Ç – Bebeğimizin anne karnında ilk kalp atışlarını duyduğumuz andan itibaren, tek dileğimiz onu sağlıkla kucaklamaktır. Doğumuyla birlikte her ebeveynde kaygı artar. Ve ilk muayene her zaman önemlidir. Ebeveynleri en çok meraklandıran, aynı zamanda kaygılandıran da bebeğin işitme ve görme duyusudur. Annelerin dilinden, Göz Hastalıkları Uzmanımız Dr. Nagihan Amuk Hamidi’ye sordum. Yeni doğmuş bir bebeğin görmesi nasıldır?
N.A– Yeni doğmuş bir bebekte görme, ilk birkaç gün oldukça bulanıktır. Bunun sebebi; bebeğin anne karnında iken oksijen seviyesi düşük bir ortamda bulunmasıdır. Bebeğin oksijenlenmesi artıkça, yani soluk alıp verdikçe gözünün en önündeki saydam tabaka (Kornea) saydamlaşır ve bebeğin görmesi kolaylaşır. Bu nedenle aslında bebekler ilk günler çok fazla gözlerini açamaz ve ışığa karşı oldukça hassas olurlar.
A.Ç – Bebeğimin göz rengini anlayamıyorum. Ne zaman belli olur?
N.A– Yeni doğmuş bebeklerde korneal ödem ve kornea eğriliğinin yansıtıcı etkisi nedeni ile iyi değerlendirilemez. Zaten göz her açıdan gelişmesi 2-2,5 yaşına kadar devam eden bir organdır. Çoğunlukla gözün renkli tabakasının koyulaşması zaman alacaktır. Bebeğiniz çakır gözlü değilse muhtemelen göz rengi mavi değil 🙂
Hemen heyecanlanmayın.
A.Ç – Bebekliğin ilk haftalarında bebeğimizin görme sıkıntısı olup olmadığını anlayabilir miyiz?
N.A – Bebekler hayatlarının ilk haftalarını çoğunlukla uykuda veya beslenerek geçirirler. Doğumdan sonraki 1. haftasında bebek, çocuk hekimi tarafından göz gelişimi açısından kabaca değerlendirilir. Ancak çocuk hastalıkları uzman hekimi daha ileri muayene önerirse göz hastalıkları uzman hekimince değerlendirilmelidir.
Ancak 1. haftadan sonra bebeğinizde sürekli tek gözünü kapama eğilimi varsa, bebeğiniz gözlerini açamıyorsa, gözlerini açtığında göz bebeklerinde titreme şeklinde hareketler gözlemliyorsanız mutlaka göz hekimi tarafından değerlendirilmelidir.
İlk 2 aydan sonra bebeğiniz başını daha rahat tutar ve böylece bir objeye (çoğunlukla annesinin yüzüne) dikkatlice bakabilir. 3 aydan sonra bebeklerde yavaş yavaş obje takibi başlar. Ses çıkarmayan, tercihen siyah beyaz bir oyuncağı gözünün önünde yavaşça hareket ettirdiğinizde objeyi takip ettiğini gözlemlersiniz.
Bu gelişim basamaklarını zamanında ve iyi bir şekilde yapan bebeğinizde ciddi bir görme sıkıntısı olmadığı düşünülür. Ve rutin takip olan 6 ay kontrolüne kadar beklenilir.
A.Ç – Bebeğim 6 aylık , bence herşeyi çok güzel takip ediyor, bana gülümsüyor. 1 yaş kontrolü şart mı?
N.A – Evet çocuğunuzda hiçbir sıkıntı olmasa dahi mutlaka 1 yaş göz kontrolüne götürmelisiniz. Unutmayın ki bebeğinizin iki gözü var. Iyi görmesi her iki gözünün de eşit çalıştığı anlamına gelmez.
1 yaş kontrolünde göz hekimleri bebeklerde özellikle göz numarası , göz kayması , göz tansiyonu gibi görmeyi ciddi anlamda etkileyecek ve aileler tarafından farkedilemeyecek hastalıklar açısından ayrıntılı muayene yaparlar.
Yıllar içinde aileleri tarafından çok iyi gördüğü düşünüldüğü için kontrol edilmeyen ancak bazılarının aslında tek gözünde görme kaybı olduğunu farkettiğimiz çocuklarımız oldu. Tedavi açısından geç kalınmış çocuk hasta grubu gerçekten de hem bizler hem de aile için çok üzücü olabiliyor.
Göz gelişmeye devam eden bir organ. Doğru zamanda doğru mudahale edildiğinde birçok kötü durum geri çevrilebilir. Lütfen özellikle 1 yaş kontrolünü ihmal etmeyin.
Sevgiler