Hepimiz biliriz ki gelişim sadece yetişkinlerde değil özellikle de gelişim çağındakilerin de hayvansal proteinlere de ihtiyacı vardır. Tabi uzmanların belirlediği miktarda ki protein yüksek kaliteli ve sindirilebilir olmalı. Kırmızı et en değerli hayvansal protein kaynağıdır.
Et kansızlığı önler. Bedeni canlı ve güçlü tutar. Zihinsel gelişmeyi sağlar. Büyümede önemli bir etkisi vardır. Önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
Aşağıdaki bilgiler Türkiye Kırmızı Et üreticileri Merkez Birliğinden alıntıdır.
Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. B12 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin büyümesi ve tamirinde etkin rol oynar.
Vitamin B12 karbonhidratlar, protein ve yağların işleme tabi tutulması için gereklidir. Aminoasitlerin işlevinde rol oynamaktadır. Folik asit ile bileşimi sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gereklidir; sinir iletilerini kolaylaştırır.
– Kırmızı et, demir deposudur.
Gıdaların içerdiği demirin insanlar tarafından sindirilmesi, maddenin kimyasal formuna, beraber alındığı diğer gıdalarla etkileşimine ve bireyin fizyolojik faktörlerine göre değişmektedir. Etteki demirin yarısı hemoglobinde bulunmaktadır ve sindirilme oranı % 35 civarında olup bitkilerdeki demirin sindirilme oranına (% 1- 10) göre oldukça yüksektir.
– Kırmızı et, önemli bir çinko kaynağıdır.
Çinko 50’den fazla enzimin yapısına girer. Et çinko açısından en zengin kaynak olup ihtiyacın neredeyse % 50’si sadece etten karşılanabilmektedir.
Özellikle çocukların mutlaka tüketmesi gereken kırmızı eti ne yazık ki bazı çocuklar severek yemez. Ateş’e 9.ayından itibaren ilikli kemik suyuna başladım. Fakat ne yazık ki et yediremedim. Eti 2 yaşına kadar yemedi. Hiçbir zaman zorlamadım. Tabi ki vitamininden farklı şekiller de mutlaka yararlanmasını sağladım. Tüm sebze yemeklerini mutlaka et suyuyla yaptım. Hatta makarnayı bile et suyuyla yaptım. Ya da ayırt edemeyeceği kadar az bir miktarda ki eti yemeklerine karıştırdım. Eti sevdirmek için bir çok tarif denedim. Eti doğru pişirmek için bir çok araştırma yaptım. Evde hamburger yapmayı denedim. Sabırla beklediğim, zorlamadığım oğlum, artık et yemeye başlamıştı. Eti doğru pişirmek için bir çok araştırma yaptım. Sonrasında İşi uzmanına sordum. Karlahan ızgara Ateş’e hamburgerin hasını yedirdi. Bize de bilgi verdi. Pişireceğiniz et her zaman oda sıcaklığında olmalı tereyağı ya da zeytinyağıyla pişirdiğiniz zaman, ete hem hoş bir arama katarsınız hem de çocuğunuz için daha sağlıklı yağ kullanmış olursunuz. Pişirme süresi çok önemli eti fazla pişirmemelisiniz. Çünkü uzmanlar fazla pişmiş hatta kararmış ızgara et, içinde bulunan bir maddenin DNA’sında mutasyona sebep olup insanlarda kanserojenik etki gösterebileceğini söylüyorlar. Bu arada lütfen dikkat büyük firmalardan dondurulmuş ve bekletilmiş hamburgeri çocuklarınız için tercih etmeyin. Evde pişireceğiniz eti mutlaka güvendiğiniz bir kasaptan temin edin.
Çocuğunuzun gelişiminde bu önemli gıdanın etkisini küçümsemeyin. Sevmedi yemedi diye asla yılmayın. Sabredin,bekleyin,araştırın,çözüm bulun, ve mutlaka güvenilir bir alternatif oluşturun. Benim güvenilir alternatifim her zaman KARLAHAN IZGARA.