6-8 AY TARİFLERİM

Dünyanın en önemli şefi biziz, gelecek nesli besliyoruz. Nitekim 6-7-8.ay bebek beslenmesi  bir ömür sürecek beslenme yolculuğunun temellerinin atıldığı zamandır.  Bebeğimi  boş kalorilerle doyurmaktan kaçınmak için 6. Ay itibarıyle beslenmesiyle ilgili bir çok araştırma yaptım. Ve bir çok tariften yararlandım.  işte Ateş’in ilk beslenme deneyimi ve derleyip topladığım çok özel tarifler…

Bebeğim doğduğu günden itibaren anne sütü dışında,su bile tüketmemişti. 6.ay geldiğinde ilk olarak armut yedirdim. Çünkü armut,bebeğim için çok iyi bir lif kaynağı. Üstelik içinde yüksek oranda potasyum ve C vitamini var. Katı gıdaya geçişte bebeğinizin ilk iki tadından biri olarak kullanabilirsiniz. Ama tabi ki önce cam bir rendeye ihtiyacınız olabilir. Bebeğiniz cam rende de püre haline getirdiğiniz armutu şapur şupur yiyecektir.

Ya da bebek meyve süzgeciyle de gayet keyifle dişlerini kaşıya kaşıya armutu yiyor. Bu arada bebek süzgeçleri hemen hemen her bebek mağazasında bulunabilir. Bundan sonra ver eline yesin dönemi başlamıştır. Aman ev kirlendi,üzeri battı diye düşünmeyin.  Hatta diğer tüm gıdaları çok erken dönemde hep mama sandalyesinde kendisine sundum, ve arkamı döndüm. Neyi nasıl isterse, ne kadar yemek isterse o kadar yedi. Evde olduğumuz hemen hemen her öğünde kendi yemesi için onu destekledim. Aslında farkında olmadan motor gelişimi açısından da desteklemiş oluyoruz. Hem kendi yeme özgürlüğünü seviyor,bunu oyuna çevirerek daha çok yiyor. Artık birçok şey geride kaldı. Bebeğimize bazı sınırlar ve kurallar koyacağımız yaşına kadar relax…

IMG_9793

Bundan sonra ver eline yesin dönemi başlamıştır. Aman ev kirlendi,üzeri battı diye düşünmeyin.  Hatta diğer tüm gıdaları çok erken dönemde hep mama sandalyesinde kendisine sundum, ve arkamı döndüm. Neyi nasıl isterse, ne kadar yemek isterse o kadar yedi. Evde olduğumuz hemen hemen her öğünde kendi yemesi için onu destekledim. Aslında farkında olmadan motor gelişimi açısından da desteklemiş oluyoruz. Hem kendi yeme özgürlüğünü seviyor,bunu oyuna çevirerek daha çok yiyor. Artık birçok şey geride kaldı.

ANNE SÜTÜNDEN YOĞURT

100 cc anne sütü, 1 tatlı kaşığı yoğurt

Anne sütünü cam bir kavanozda ya da biberonda kaynamış suyun içinde ısıtıyoruz. Elimize sütten damlatıyoruz azcık yakıyorsa sütümüz hazır. Yoğurdun içine sütten damlatıyoruz karıştırıyoruz. Sonra karışımı sütün içine döküp bir kez karıştırıp ağzını sıkıca kapatıp sıcak tutması için sofra bezi ya da kumaş parçaları ile iyice sarıyoruz. Sıcak bir yerde en az 6-7 saat mayalandırıyoruz. Sonra buzdolabına koyup 5-6 saatte orda soğuttuktan sonra yoğurdumuz hazır. Ohh ohh afiyet olsun..

Bilmeniz de fayda var ki;  1 yaşına kadar bebeğinize vermemeniz gereken bazı gıdalar var.

Bal, içeriğindeki bazı alerjenler ve kalpte ritim bozukluğuna yol açabilicek bazı toksinler dolayısıyla bebek için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Çilek ve balık gibi deniz ürünleri alerjik reaksiyona sebep olabilirler.

Tatlandırııcı içeren (sakarinaspartam vs.) her türlü hazır gıda,doğal olamayan meyve suları kullanılmamalıdır.

Yumurtanın beyaz kısmı, yapısındaki proteinler nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olamayan bebeklere 9-10 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak verilebilir.

İnek sütü çiğ ve muhallebi içinde, alerji riski taşır. Yoğurt ve peynir haline geldikten sonra peynir yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar.

Salam sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler,konserveler,içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolestrol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir. 1 yaşından sonra da mümkünse kullanımının önüne geçilmelidir.

Sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere verilmese daha iyi olur. Kuzu ciğeri veren yayınlar ekoller de vardır. Ancak yüksek yağ içeriği dolasıyla beslenme alışkanlığı açısından uzmanlar çok önermiyor.

Tütsülenmiş balıklar,(somon veya alabalık) tazeliğini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri nedeniyle zararlıdır.

Kafein içeren, kola,kahve,kakao,çikolata gibi besinler,içerdiği kafeinle bebekte sinililik ve gerginlik yapabildiği gibi,uykusuzluk problemi de yaratır. Kalsiyum gibi önemli minerallerin de vücutta kullanılmasını engeller. Ateş’e hemen hemen 2 yaşına kadar çikolata yedirmedim. 2 yaşından sonra da kesinlikle her çikolatayı değil. Ayrıca bebeğine kahve tattıran çok anne gördüm. Kesinlikle karşıyım. Amerikada yapılan bir araştırmada kahvenin insan beyni üzerindeki olumlu etkierinden söz ediliyor. Bunu duyan anneler ise bebeğine kahve veriyor. Çocuğumuzla ilgili doğru adımlar atmak için mutlaka iyi ve detaylı araştırma yapmak şart…

Gazoz,kola,kutu meyve suları gibi asit,gaz veya bol şeker içeren meşrubatlara hiçbir zaman alışmamasında fayda var.

Resim1

KABAKLI YOĞURT (6.ay)

Malzemeler

1 orta boy kabak

1 çay kaşığı zeytinyağı

2 bardak su

Ev yapımı yoğurt

Çok az tuz

Yapılışı  

İlk önce orta boy kabağı güzelce yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. Daha sonra rendenin küçük tarafıyla haşladığımız tencereye rendeliyoruz. Üzerine 2 bardak su ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz.

Suyunu iyice çekince 1 çay kaşığı zeytinyağını üzerine ilave edip karıştırıyoruz. Biraz soğuduktan sonra yoğurdumuzu istediğimiz miktarda karıştırıp bebeğimize yediriyoruz. Afiyet olsun J


 

KOLAY BEZELYE ÇORBASI (6.ay)

Malzemeler

1 kahve fincanı ayıklanmış ve temizlenmiş bezelye

1 tatlı kaşığı labne peyniri

Yapılışı

Bezelyeyi küçük bir sos tenceresine koyun. Üzerine 1,5 su bardağı su ekleyin. Kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ağır ateşte 20-25 dk bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Bezelyeleri ezerek süzgeçten geçirin. 1 tatlı kaşığı labne peyniri ekleyerek karıştırın. Afiyet olsun J

 

ARMUTLU YULAF (6.ay)

Malzemeler

1 armut

Biraz su (veya 1 yaşından büyükler için süt)

Yarım bardak organik yulaf

Yapılışı

Armut soyulup küp küp kesinlerek, su ve yulafla birlikte tencereye alınır, kaynatıp pişirilir. Armut ve yulaflar yumuşayınca blenderdan geçirilir. Dilerseniz bir tatlı kaşığı pekmezle tatlandırabilirsiniz.


ATEŞ’İN MUHALLEBİSİ (6.ay)

Malzemeler

Tatlı ve yumuşak 1 armut

1 bardak su (1 yaşından büyük bebekler için günlük süt kullanılabilir)

2 yemek kaşığı irmik

2 adet ev yapımı bebe bisküvisi

Yapılışı

Sür ve irmiği koyulaşana kadar pişiriyoruz.

Ilıyınca içine bisküviyi ufalıyoruz.

Armut rendeleyip bebeğimize güzelce yediriyoruz.


ZEYTİNYAĞI BEZELYE (6.ay)

Malzemeler

750 gr iç bezelye

1 adet havuç

1 adet patates

1 orta boy kuru soğan

3 diş sarımsak

Zeytinyağı

Bol dereotu

Çok az tuz

Yapılışı

Öncelikle havuç ve patatesi küp küp doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayıp,zeytinyağında soteleyin. Üzerine havucu ekleyip 5 dk. pişirelim. Bezelyeleri ve patatesi de ekleyip,tuzunu  ilave edip,üzerini geçecek kadar sıcak su ile kısık ateşte pişirelim. Pişen yemeğin üzerine ince kıyılmış dereotu ve minik doğradığımız sarımsağı dökelim. Afiyet olsun J


BALKABAĞI ÇORBASI (6.ay)

Malzemeler

1 su bardağı balkabağı

Yarım su bardağı havuç

Yarım su bardağı patates

Arpacık soğan (8.aydan büyükler için)

Et suyu (8.aydan büyükler için)

1 çay kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Tüm malzemeler küp küp doğranır ve tencereye alınır. Üzerine yaklaşık 2 su bardağı su eklenir. (veya 1 su bardağı su,1su bardağı et suyu) eklenerek kaynamaya bırakılır. Kabaklar ve havuçlar yumuşayınca blenderdan geçirilerek püre haline gelir.


BİYOLOJİK SEBZE ÇORBASI (6.ay)

Malzemeler

1 litre su

250 gr. Havuç

500 gr. patates

100 gr. yeşil sebze (maydanoz,su teresi,dereotu,bezelye içi,fasulye,pırasa,kereviz,rezene,semizotu ve karnabahar)

Yapılışı

Sebzeleri ince ince doğrayın. Fırında 1 saat veya düdüklüde 7-8 dakika pişirin. Mikserden geçerek,elekten de geçirin. Bu karışımı bir kez daha kaynatın. Ve hazır J afiyet olsun.


enginar-püresi-tarifi

FIRINDA ELMA (6.ay)

Malzemeler

1 orta boy elma

1 tutam tarçın,

Tereyağı

Yapılışı

Elmanın çekirdeğini çıkarın ama kabuğu üzerinde kalsın 2 ye bölün. Eğer bebeğiniz süt ürünlerini kullanmaya hazırsa bir parça tereyağını elmanın üzerine sürün. Biraz tarçın serpin. Elmaları bir tepsiye yerleştirin. Tepsinin içine de çok az miktarda su ekleyin. 200 derecede yaklaşık 25 dk  pişirin. Piştikten sonra elmalar soğuyunca kabuklarını soyabilirsiniz. Elmaları dilerseniz küçük parçalara ayırıp parmak yiyecek olarak bebeğinize verebilirsiniz. Afiyet olsun J

MİS ÇORBA (8.ay)

 

Malzemeler

Yarım çay bardağı ince bulgur

1 çay bardağı yeş,il mercimek

1 tatlı kaşığı tam tahıl unu

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

 

Yapılışı

Yeşil mercimeği haşlıyoruz. Haşladıktan sonra bulguru ilave ediyoruz biraz da öyle haşlanıyor. Çorba kıvamında sulu olacak. Bulgur yumuşayınca bir bardakta soğuk suyla unu karıştırıp kaynayan çorbamızın içerisine ilave ediyoruz. Kaynayana kadar karıştırıyoruz, kıvam alana kadar kaynatıyoruz. Piştikten sonra zeytinyağını ilave ediyoruz. Afiyet olsun J

IMG_20161002_124915-1024x768

ATOM CEZERYE (8.ay)

Malzemeler

20 adet kuru kayısı (kükürtle sarartılmış olsun)

3 yemek kaşığı fındık ve badem tozu

Yapılışı

Kuru kayısıları sıcak suda yumuşatıp püre haline gelinceye kadar blenderdan geçirelim, üzerine fındık ve badem tozunu ekleyip yuvarlayalım. Avucumuzda küçük toplar haline getirelim. İşte oldu. Afiyet olsun. J


KAHVALTI -1- (8.ay)

Malzemeler

1 küçük elma

1 çorba kaşığı siyah kuru üzüm

½ yerli muz

1 yumurta sarısı

1 çay kaşığı zeytinyağı

 

Yapılışı

Elmanın kabukları soyularak kuru siyah üzüm ile buharda 5 dk.pişirilir. üzerine ½ muz ve haşlanmış yumurta sarısı eklenerek blenderdan geçirilir. Zeytinyağı ilave edilerek servis edilir.


KAHVALTI -2- (8.ay)

Malzemeler

Tavuk yumurtası

Keçi sütü ya da günlük inek sütü

Tam buğday ekmeği

Tereyağı

Kayısı kurusu

Siyah zeytin

Tatlı  lor peyniri

Tahin

Pekmez

Domates

Zeytinyağı

Ceviz,badem,fındık tozu

Yapılışı

Bir kapta az keçi sütü ve bir yumurtayı ya da sadece sarısını karıştırıp,2 dilim tam buğday ekmeğini bu karışımla ıslatıyoruz. Ardından tereyağında kızartıyoruz. Kayısı topları hazırlamak için; 2 adet kuru kayısıyı sıcak suda haşlayıp blenderdan geçiriyoruz. Blenderdan geçirdiğimiz ceviz badem ve fındıkla yoğurup, küçük toplar haline getiriyoruz. Zeytinlerin suda tuzunu alıp ezme yapıyoruz. Keçi sütü ve tatlı lora birer tatlı kaşığı pekmez ve tahini ilave ediyoruz. İçecek olarak; domatesin suyunu çıkarıp,1 çay kaşığı zeytinyağıyla tatlandırıyoruz. Bomba bir kahvaltı J afiyet olsun…


TAVUKLU KEREVİZ ÇORBASI (8.ay)

Malzemeler

1 küçük boy kereviz

2 küçük organik tavuk butu

1 çay kaşığı zeytinyağı

1,5 su bardağı su

1 tatlı kaşığı irmik

Yapılışı

Tavukları suda haşlayalım minik minik doğrayalım. Aynı suyun içinde kerevizleri ve irmiği haşlayalım, sonra blenderdan geçirip tavukları içine atalım. İşte oldu, afiyet olsun J


ATEŞ’İN BEBEĞİN KÖFTESİ (8.ay)

Malzemeler

100 grem yağsız dana eti

1 adet küçük boy domates (rendelenmiş)

1 adet küçük boy kuru soğan (rendelenmiş)

1 tahta kaşığı zeytinyağı

Yarım dilim bayat ekmek içi

Yapılışı

Kıymayı ufak bir tavada rendelenmiş soğan ve zeytinyağı ile beraber kısık ateşte pişmeye bırakın. Kıyma önce suyunu verip rengi hafif kahve rengine dönmeye başlarken, rendelenmiş domatesi ekleyip  karıştırarak, 5 dk daha pişirin. İçine iyice ufalanmış bayat ekmek içini de ilave edip , 1 dk sonra ateşten alın. Ateş köfte yemiyordu, fakat bu karışımı beğenip yiyordu. Sizin bebeğinize de afiyet olsun J


BEBEK KURABİYESİ (8.ay)

Malzemeler

5 çay bardağı un

4 yemek kaşığı tereyağ

1 yumurta

½ çay bardağı süt (yerine yoğurtta kullanılabilir)

2 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu

1 su bardağı meyve püresi (kayısı,şeftali,üzüm,hurma olabilir)

1 su bardağı çekilmiş ceviz-fındık karışımı

1 çay bardağı karbonat

1 çay kaşığı ucuyla vanilya

 

Yapılışı

Una önce keçiboynuzu tozunu ve karbonatı atıp karıştıralım. Sonra tereyağını ekleyip bu karılıma iyice yedirelim. Daha sonra yumurta,süt ve vanilyayı eklayip iyice karıştıralım. En son meyve püresini ve ceviz-fındık karışımını da ekleyip hamuru güzelce karıştıralım ki,püre ve yemişler her tarafa homojen dağılsın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp biraz yassılaştırıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında,yaklaşık 30 dk. pişirin. Arada kontrol edin çünkü hamur koyu renk olduğu için pişip pişmediği belli olmuyor. Afiyet olsun J