3-6 AY OYUNLARI

İnsan vücudunun hareket etme yeteneğine motor denir. Ve ince motor-kalın motor olarak ikiye ayrılır. Kalın motor: hareket etmek için vücuttaki büyük kas grupları kullanılır örneğin; yürümek, koşmak, zıplamak, yüzmek, sekmek, tırmanmak, bisiklet sürmek, dans etmek, top atıp tutmak gibi. ince motor: Küçük kas gurupları (el ve parmak) kullanılır. El ve parmak kasların çalışmasıyla gerçeklenen hareketlerdir örneğin; yazmak, resim yapmak, makasla kesmek, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, giyinmek, fermuar açıp kapatmak, saç taramak, çatal bıçakla yemek gibi. Genelde dikkat ve konsantrasyon gerektiren hareketlerdir. El-göz koordinasyonu için, ince motor becerilerinin ve görsel gelişimin ciddi önemi vardır.Bebekler ilk ayda yüzüstü yatarken reflekle başını kaldırabilir ve 2.ayda Yüzüstü dururken göğüs kafesini hafifçe kaldırabilir. Sırtüstü pozisyonda kollar ve bacakları ile simetrik vuruş hareketleri yapabilir.3,ayda Yüzükoyun pozisyonda kolları üzerine yaslanarak gövdesini kaldırabilir. Başını dik tutma hareketini gerçekleştirir. Bu bilgilere dayanarak bebeğinizin gelişimi için bir çok oyun kurabilirsiniz. Aslında günlük yaşam içinde farkında olmadan oynadığımız bir çok oyun olduğunu fark ettim. Artık bilmeyen yok montessori yöntemi,ilk araştırıp yöntemi uygulamaya başladığımda cazip gelmişti. Hatta onunla ilgili kitaplar da almıştım. Bizim çocukken annelerimizin bize oynattığı oyunlarla farkı olmadığını anladım. Ve bana bir süre sonra saçma gelmeye başladı. Zaten farkında olmadan uyguladığımız bir yöntem farkı 19.yüzyıldan günümüze kadar unutulup şimdi tekrar çıkıp bir akım haline gelmesi… bir ara sosyal ağlarda inanılmaz bir furya vardı. Blogger anneler çocuğun faaliyet resmini paylaşıp altına montessoriyi hashtagledi. Ben dahil L gelip geçici bir hevesti. Sadece montessori değil, onun dışında birkaç tane daha benzeri yöntem var. Yöntemlere bakmayın derim. Şimdi gelelim oyunlarımıza…

Bebeğinizin   ilk 3 ayında onun göz koordinasyonu için hareket eden nesneler ve sesler oyunu oynayabilirsiniz.   Bisiklet çevirme oyunu oynayarak gaz çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Vee ayak altı gıdıklama oyunu.

Hem keyifli, ama belki de kolik bir bebek olduğu için yorucu bir 3 ay geçirmiş olabilirsiniz.  Sorun değil, siz mutlu bir annesiniz. Çünkü size bağışlanan bu minicik mucize artık gülümsemeye  başladı.   Şimdi onun gelişimini destekleyici daha çok oyun var.

 

3-6 ay bebekleri destekleyen aktiviteler

 

1.)Bu dönemde değişik dokulardaki cisimleri eline değdirebilisiniz. Hatta bir kumaş kartelası hazırlayıp tüm dokulara temas etmesine yardımcı da olabilirsiniz.

3-6-1

2.) Bebeğin altını değiştirirken, beslerken onunla göz teması kurarak, yumuşak bir ses tonuyla onunla konuşabilirsiniz.

3.) Parlak renklerde, farklı doku ve şekillerde yumuşak bloklarla oynamasını sağlayabilirsiniz.

3-6-3

4.) Dil, hayal gücü gelişimi için de ona kitapları okuyun ve anlatın.  Siyah beyaz oyun halılarının üzerinde yüz üstü yatırarak hareket ve duyu gelişimini desteklemiş olursunuz. Bebeğinizin dönmesine yardımcı hareketler yaptırdıktan sonra, dönerek yada hareket ederek ulaşabileceği mesafeye sevdiği eşyalar koyarak hareket gelişimine destek olabilirsiniz.

5.) Bebeğinizin elleriyle kavradığı dönemde eline vereceğiniz ahşap malzemeden üretilmiş materyaller, parmaklarındaki  sinir uçlarını daha iyi uyararak beyin gelişimini destekleyecektir.

3-6-5

6.) Bebeğinizin eşyaları elleriyle kavrayarak çektiği dönemde, tavana asılı bu materyallerle tutup çekme becerilerini ve koordinasyon hareket becerileri destekleyebilirsiniz. Önüne doğru uzanan saçlarınıza dikkat

3-6-6

7.) Aynalar bebeklerin gelişimi için önemlidir. Ayna karşısında kendini keşfeder ve sebep sonuç, dil, zeka, hareket becerileri gelişir. Ayrıca çocuklarınızı yer yataklarında özgür bırakarak hareketlerini, dönmesini ve koordinasyon kazanmasını desteklemiş olursunuz.

8.)Evde hazırlayabileceğiniz çeşitli malzemelerden yapılmış materyaller ile bebeklerinizin farklı yüzeylere dokunmasını sağlayarak zeka ve ince motor gelişimini destekleyebilirsiniz. Duyu poşetleri yaparak suyun içine çeşitli şekiller koyabilirsiniz. Çift kat naylon kesin, kenarlarına yağlı kağıt geçirerek ütüleyin, naylonların birbirine yapışmasını sağlayın. sadece içine şekiller koyabileceğiniz kadar bir bölgeyi ütülemeyin. Bıraktığınız boşluğa huni koyarak su, mineral yağ ve gıda boyası koyun. İstediğiniz şekilleri de koyarak yine yağlı kağıt koyup ütüyle naylonları yapıştırın . Duyu poşetiniz hazır.

9.) Bebekler doğuştan itibaren güçlü bir koklayıcılardır. Annelerinin kokusunu rahatlıkla tanırlar. Koku duyumuz beynimize doğrudan sinyal gönderen tek kanaldır. Beyne ulaşan 12 sinir ucundan biri, koku siniridir ve herhangi bir işlemden geçmeden doğrudan beyne ulaşır. Güzel kokular belli aralıklarla koklatıldığında bebeğinizin beyninde koku alma bölgesini uyararak belli bir duyarlıkta yapılanmasını sağlayacaktır. Örneğin, çiçekler, meyve kabukları, baharatlar kullanılabilir. Aynı zamanda ne koklattığınızı da bebeğinize açıklamayı unutmayın.

10.) Tekme atma bebeğin motor yeteneklerini geliştirir ve bebekler bu oyundan çok hoşlanır. Bebeğinizin ayak bileklerine renkli kurdeleler, sesli minik çanlar takabilirsiniz. Sesli çoraplar da satılıyor ama evde de yapılabilir bunlar. Mesela çok sıkı olmayan saç lastiklerine sesli ve hafif nesneler takılıp, bebeğin ayak bileğine takabilirsiniz. Motor yetenekleri tekrar tekrar yinelemek beynin düşünme alanlarından motor alanlarına ve oradan kasları hareket ettiren sinirlere giden sinir bağlantılarını güçlendirir.

 

11.)Bir el fenerini duvara tutarak, bebeğin ışığın hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Bebekler hareket eden nesnelere baktığında retinasından bir nöron beynindeki görme alanındaki bir başka nöron ile bağlantı kurar. Böylece gerçek anlamda görmeyi geliştirir.