2.AY

5-8.haftalar arası yani hamileliğimizin 2. Ayındayız. Ve elbette bebeğimiz büyümekte, gelişmekte. Bebeğimiz artık embriyo olarak adlandırılır. Fakat o büyümeye başlarken hamileliğin en tehdit edici dönemini yaşıyoruz. Hamilelikte ilk 3 ay hatta 4 ay önem taşıyor. Tüm organlar bu dönemde oluşacağı için embriyoda oluşan bir hasar ciddi doğum  kusurlarına neden olabilir. Bu dönemde bebeğimize; alkol,sigara,uyuşturucu ve kullanılan bazı ilaçlar zarar verebilir. Ne yazık ki üniversite hayatımda sigara alışkanlığı kazanan biriydim. Biriydim diyorum çünkü anne olacağımı öğrendiğim ilk gün, ilk adımım sigarayı bırakmak oldu. içeride müthiiş bir canlı varlık var. sayemizde sağlıklı büyüyecek. Şu an sigaradan nefret eden biriyim. Sigarayı ciddiye alın ve aslında hamile kalmaya karar verdiğiniz anda önce sigarayı bırakıp sonra hamile kalın derim. Ayrıntılı bilgi tabi ki yine uzmanlarda benden söylemesi.

Hamileliğin 2.ayı vücudumuzda bazı değişiklikleri de beraberinde getirir. Hatta çevre bu konuda meraklıdır,hikayeler hiç bitmez. Erkeklerin askerlik bizim de mutlaka bir hamilelik ve doğum hikayemiz vardır. Fakat hep söylediğim bişey vardır ki; siz çevreyi duymayın. Kendinizi çok fazla dinlemeyin. Sadece doktorunuza kulak verin. Ve başından sonuna kadar hamileliğin tadını çıkarın. Mesela bilimsel bir araştırma; bulantı ve kusma aslında hamilelerin %70 de görülürmüş. Bende çok hafif oldu. Hatta oldu demek haksızlık olur. Hasta değiliz arkadaşlar hamileyiz. Unutma tadını çıkar. Hissettiğimiz diğer değişikliklerden biri de sık idrara çıkma. Bu yakınmalar 14.haftaya kadar sürebiliyor. Fakat kişiden kişiye de değişebiliyor.’’ Evet bak bunu okudum dur bakalım ne zaman olacak’’ diye de beklemeyin. O olacak bu olacak yok. Herkes farklıdır. Oluşabilecek bu yakınmalar artan hormon düzeyleriyle ilgili olduğu bilinmektedir. Vücudumuz bebeğimize kan ve oksijen taşımak için daha fazla kan üretir. Aynı zaman da dolaylı olarak kalp daha hızlı ve kuvvetli çalışır. Bu değişim de halsizlik ve yorgunluk yapar. Bunu hemen hemen tüm hamileler yaşıyor sanırım. Yastığa gerek yok. Öyle tatlı bir uykudur ki  o, yattığımız yeri bilmeyiz. Artan ötrojen ve progestronla göğüslerimiz büyür,süt üreten bezler genişler, hassasiyet kazanır,göğüs uçları genişler. Bu da uyku gibi çok belirgin bir belirtidir. Hemen hemen tüm hamilelerde görülebilir.

Vücudum bana böyle siyaller verdiğinde hepsini araştırmıştım. Buna merak mı dersiniz ne dersiniz bilemem. Ama en önemlisi tabi ki doktorumdu.  Heyecanla geçen kontroller. Bu uzun bir yolculuk. Tam 9 ay sürecek. Ve sizin en kıymetlinizden size haber getirecek birinin elinizden tutması,diyaloğu karnınızda büyüttüğünüz bebek kadar önemli.  En mutlu,en çaresiz,en masum anınıza tanıklık ve ortaklık ediyorlar. Ve en büyük sorumluluğu taşıyorlar. Şimdi derin bir nefes alın. Yol uzun yeni başlıyoruz. Sevgiyle….